SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy pochodzenia zwierzęcego

  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 3 - Kreatyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 484 Data: 2023-03-15 12:33:15
  • [...] a dieta jest jednym z nich. Co jeść, aby dostarczyć witaminę D? Witaminę D najłatwiej znaleźć w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Przykładem flagowym dla tej witaminy są tłuste ryby morskie. Aby w prosty sposób dostarczyć dawki adekwatne do zapotrzebowania, warto regularnie sięgać po m.in. węgorza (około 1200 IU / 100 g produktu), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3461 Data: 2021-11-25 21:40:06
  • [...] się, jak w najprostszy i najbardziej efektywny sposób dostarczyć ją do organizmu w dawkach zaspokajających zapotrzebowanie nawet osób o dużych wymaganiach. Jakie są źródła witaminy B12? Niedobory witaminy B12 obserwuje się najczęściej w regionach słabo i średnio rozwiniętych gospodarczo. Przyczyną tego są niskie obserwowane poziomy spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1204 Data: 2022-08-25 20:32:34
  • Awidyna - powód dla którego warto gotować jaja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] owsianych. Bazuje głównie na tych dwóch przykładach, gdyż one w świecie sportu są dość powszechnym źródłem składników pokarmowych. Wykazuje ona wysokie powinowactwo to witaminy H, gdyż jedna cząsteczka awidyny jest w stanie przyłączyć aż 4 cząsteczki biotyny. Awidyna staje się więc anty-odżywczym inhibitorem, co w konsekwencji może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10934 Data: 2017-05-05 10:02:00
  • [...] raz na jakiś czas badanie, żeby mieć żelazo pod kontrolą. W przypadku niedoborów trzeba się skonsultować z lekarzem, który zasugeruje odpowiedni preparat. Zbyt mała ilość witaminy B12 Witamina B12 jest potrzebna do tworzenia krwi i podziału komórek. Niedobór jest bardzo poważnym problemem i może prowadzić do anemii makrocytarnej i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1100 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • [...] z jego trawieniem. Dostępnych jest wiele rodzajów napojów roślinnych — sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet konopne. Szukaj tych wzbogaconych w wapń, witaminę D oraz inne witaminy i minerały. Tofu Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje tofu. Chcąc zapewnić sobie większą ilość wapnia, warto szukać takiego, które zostało wyprodukowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na nich naszego odżywiania. Nabiał jest zdrowy Po części jest to prawda - nabiał ma szereg dobrych właściwości. Posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, sole mineralne i witaminy oraz jest dobrym źródłem białka. Chociaż nie jest on wbrew pozorom najlepszym źródłem wapnia, posiada w swoim składzie witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7396 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • Czy witamina K to potas?

    Artykuł
    Zdrowie

    Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10276 Data: 2021-06-05 11:42:17
  • [...] Dla większości osób wystarczające będą proste modyfikacje diety. Warto zadbać o to, by w menu pojawiły się większe ilości produktów bogatych w żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B. Składniki te znajdziesz w produktach, takich jak: mięso, jaja, podroby, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy i pestki, kakao, ostrygi. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2619 Data: 2020-06-03 09:37:16
  • [...] jest pewny, więc testowanie jej w ilościach znacznie większych niż zalecane pozostaw innym ludziom, którzy koniecznie muszą sprawdzić wszystko na własnej skórze. Niedobory witaminy B3 mają poważne konsekwencje, gdyż zalicza się ona do podstawowych enzymów tworzących oksydoreduktazy, usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic, reguluje przemiany wielu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2618 Data: 2019-10-16 18:55:53
  • W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 339 Data: 2023-05-24 22:17:42
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 19 – Żelazo

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego.  Najlepsze rozwiązania  Jako dobre rozwiązanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 342 Data: 2023-08-14 11:10:50
  • [...] w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich współautorów publikacji. Według szeroko dostępnych danych jajka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5487 Data: 2021-02-08 12:30:44
  • Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.  Jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 729 Data: 2021-06-05 06:56:56
  • Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 887 Data: 2022-06-19 11:55:39
  • [...] Dlatego u sportowców (szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych) może występować spadek ilości krwinek czerwonych. Niemniej wcale nie musi to oznaczać od razu niedoboru witaminy B12, powód może być zupełnie inny. Skąd się biorą niedobory witaminy B12? Według klasycznych opracowań typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1017 Data: 2021-10-30 09:56:17
  • [...] które zawierają w składzie ziarna lub pestki takie jak słonecznik, sezam, len czy dynię. Pamiętaj, że pieczywo składające się z mąki pełnoziarnistej jest o wiele bogatsze w witaminy i składniki mineralne, niż to na bazie zwykłej mąki pszennej. Wybierając bułki, zwróć uwagę na dodatek cukru, jeśli go unikasz. Zazwyczaj jest go w pieczywie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5501 Data: 2022-03-07 07:47:07
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ale nawet mięsożercy powinni sobie zakodować, że jest to bardzo wartościowy i wszechstronny pokarm. Mają wiele wartości odżywczych m.in. magnez, wapń, potas, żelazo, witaminy z grupy B, a także dużą ilość białka i błonnika. Nie należy do lekkostrawnych produktów, ale jeśli będą odpowiednio namoczone przed ugotowaniem, wówczas substancji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 922 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • [...] w złym świetle.  Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3196 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] soczewicy zawiera ok. 20 g białka. Soczewica ma łagodny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, mięsa czy zapiekanek. Rośliny strączkowe są również bogate w witaminy i minerały takie jak witamina C, kwas foliowy i magnez, których potrzebuje nasz organizm. Spożywaj orzechy i nasiona Orzechy i nasiona to proste i wygodne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 797 Data: 2023-08-07 09:35:45